Sök

Sfiha- Arabiska köttfärspizzor

Sfiha, lahm bi ajin eller lahmacun är utsökta köttfärspizzor som görs väldigt ofta i våra arabiska länder, samt Turkiet. En smakrik och enkel köttfärsblandning sprids ut på en enkel deg innan de gräddas i ugnen.

Man kan servera sfiha till lunch eller middag, antingen med ayran (youghurtdryck) eller en iskall cola. Får du sfiha över så går det utmärkt att frysa in dem efter att de har svalnat.

Ingredienser

Deg

  • 3,5 glas Ljummet vatten
  • 50g Blå jäst el. 12g torrjäst
  • 1msk Strösocker
  • 1dl Naturell youghurt
  • Ca. 2kg Vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
  • 0.5dl Matolja
  • 1tsk Salt

Köttfärsfyllning

  • 500g Nötfärs
  • 4st Vitlöksklyftor
  • 2st Gullök
  • 2st Tomater
  • 100g Persilja
  • 1tsk Chiliflingor
  • 1msk Tomatpuré
  • 1msk Paprikapuré
  • 1msk Paprikapulver
  • 1tsk Sjukryddor
  • 2msk Granatäppelsirap
  • 2.5dl Olivolja
  • 1msk Salt
  • 0.5dl Pinjenötter

Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills hela jästen har blivit upplöst. Häll ner strösocker, youghurt och halva mängden vetemjöl, rör om tills det börjar bildas en deg. Blanda nu i saltet och resten av mjölet och låt degen knådas i bakmaskinen i ca. 10 minuter.

Dela upp degen och forma den till lika stora bollar. Jag fick 40 stycken. Kavla ut dem på ett något mjölat bakbord och kavla ut varje boll till 0.3cm tunna pizzor. Placera de på en köksduk så att de inte fastnar, täck de med en kökshandduk och låt de vila i 20-30 minuter.

Blanda nu ihop köttfärsfyllningen. Finhacka eller mixa ihop gullök med vitlök, lägg de i en bunke. Finhacka eller mixa även tomater och persilja och lägg de i bunken tillsammans med lökarna. Lägg i färsen och alla kryddor samt pinjenötterna och blanda ihopa de till en jämn fyllning.

Sätt igång ugnen på 225° på över och nedre värme.

Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Placera den utkavlade degen med ovansidan nedåt, jag brukar fylla med plåten med 5 bottnar.

Lägg på ungefär två matskedar av köttfärsfyllningen på degen, fördela försiktigt och jämna ut fyllningen, nästan ut i kanterna. Grädda köttfärspizzorna i näst översta falsen i ugnen i ca. 10 minuter eller tills kanterna har blivit gyllene.

Avnjut dina sfiha med ayran eller en iskall cola.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen