Sfiha baalbakiye kommer från en stad i Libanon som heter Baalbak. Det är små köttfärspiroger som viks på ett speciellt sätt, innehållet är en väldigt enkel men smakrik köttfärsblandning. De serveras gärna på meze/buffé bordet. Hur goda som helst!
Ingredienser
Deg
- 1.75 glas Ljummet vatten
- 25g Blå jäst el. 2tsk torrjäst
- 0.5msk Strösocker
- 0.5dl Naturell youghurt
- Ca. 1kg Vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
- 0.5dl Matolja
- 1tsk Salt
Köttfärsfyllning
- 150g Nötfärs
- 1st Gullök
- 2st Tomater
- 0.5st Grön paprika
- 2msk Granatäppelsirap
- 1tsk Sju kryddor
- 1tsk Svartpeppar
- 1tsk Kanel
- 1tsk Salt
Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills hela jästen har blivit upplöst. Häll ner strösocker, youghurt, olja och halva mängden vetemjöl, rör om tills det börjar bildas en deg. Blanda nu i saltet och resten av mjölet och låt degen knådas i bakmaskinen i ca. 10 minuter. Täck bunken som degen finns i med en plastfilm och en kökshandduk och låt den få jäsa i minst 30 minuter.
Blanda nu ihop köttfärsfyllningen. Finhacka eller mixa gullök, tomater samt paprika och lägg de i en bunke. Lägg i och blanda med de övriga ingredienserna i bunken, blanda tills du får en jämn fyllning.
Lägg över fyllningen i en sil som du sedan har en skål under för att få bort så mycket vätska som möjligt. Om du har en vattnig fyllning så kommer hörnen på degen att öppna sig under gräddningen.
Sätt igång ugnen på 200° på över och nedre värme.
Kavla ut degen tills den är ca. 0.3cm tjock och börja med att stansa ut cirklar med hjälp av ett glas eller en rund kakform. Lägg på ungefär en teskedar av köttfärsfyllningen mitt på degen, vik in cirkelns kanter så att du får fyra hörn. Se bilder.
Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper och placera ut dina sfiha, jag fick ut 84st, fyll plåten men tänk på att inte ha de för tätt då de kommer att jäsa lite i ugnen.
Grädda köttfärspirogerns i näst översta falsen i ugnen i 8-12 minuter eller tills de har blivit gyllene.
Servera dina sfiha baalbakiye, pressa gärna över lite citronjuice och njut.