Denna utsökta mannagrynskaka med sirap från Mellanöstern är väldigt populär. I bl.a. Libanon så kallar vi den för namoura men den heter också basbousa som de säger i Egypten. Den är väldigt smakrik och väldigt enkel att baka. Kan med fördel bakas i god tid innan servering och är ett perfekt bak under fastemånaden ramadan.
Ingredienser
- 7.5dl Mellangrov el. Grov Mannagryn
- 2dl Animaliskt fett | Ghee
- 0.5tsk Salt
- 0.5tsk Bikarbonat
- 1tsk Bakpulver
- 3.5dl Turkisk el. grekisk youghurt
- 1.5dl Strösocker
Till kakformen
- 3msk Margarin
- 2msk Vetemjöl
Till kakan
Topping till kakan
- Skalade mandlar
Gör såhär
Börja med att koka sirapen och låt den svalna.
Ta fram en bunke och blanda ihop mannagryn och ghee. Gnugga ihop dem mellan händerna tills det blir en sandliknande massa. Detta betyder att varje mannagrynskorn har fått ghee och är därmed fuktigt.
Lägg i bakpulver, bikarbonat och salt och blanda ihopa ingredienserna jämt.
Ta fram en skål och blanda ihopa youghurt och strösocker tills sockerkristallerna har smält.
Häll över youghurtblandning på mannagrynsblandningen och blanda tills du får en jämn smet.
Ta fram en ugnsform och smörj den med margarin på både botten och sidorna, strö över ungefär 2 matskedar med vetemjöl och fördela det jämt över botten. Häll i smeten och fördela den jämt. Det går även bra att använda endast bakplåtspapper. Dela kakan i valfria former såsom rutor och toppa varje ruta med skalade mandlar.
Grädda kakan i ugnen på 180° i ca. 40 – 50 minuter eller tills kakan får en gyllene färg. Fördela sirapen på kakan och låt den stå i minst 1 timme. Servera och njut!
Om inte hela kakan äts upp så kan du förvara den i kylskåpet med plastfolie där den håller sig i upp till 10 dagar.