Sfouf – Libanesisk kaka med gurkmeja

Denna libanesiska mjuka kaka med gurkmeja är väldigt smakrik, luftig och väldigt enkel att baka. En självklar favorit av mjuka kakor från det libanesiska köket.

Ingredienser

  • 5dl Vetemjöl
  • 5dl Mannagryn
  • 1tsk Anispulver
  • 2tsk Bakpulver
  • 1msk Gurkmeja
  • 5dl Mjölk 3%-ig
  • 4dl Strösocker
  • 2.5dl Matolja

Till ugnsformen

  • 3msk Sesampasta / Tahini
  • 2msk Vetemjöl

Topping till kakan

  • Valfria nötter (jag använde mandlar)

Gör såhär
Förvärm ugnen på 180°.

Ta fram en bunke och blanda ihop vetemjöl, mannagryn, anispulver, bakpulver och gurkmeja tills det blir jämt blandat.

Ta fram en annan bunken och värm mjölken, häll i strösockret och vispa ihop tills sockerkristallerna har smält.

Häll mjölkblandningen över de torra ingredienserna tills du får en jämn smet. Häll i oljan och gör samma sak.

Ta fram en ugnsform och smörj den med sesampasta på både botten och sidorna, strö över ungefär 2 matskedar med vetemjöl och fördela det jämt över botten. Häll i smeten och toppa med valfria nötter. Om du har tid så låt gärna kakan få vila innan gräddningen så att mannagrynen blir luftigare vilket resulterar i en luftig och icke kompakt kaka.

Grädda kakan i ugnen på 180° i ca. 35-45 minuter eller tills kakan får en gyllene färg.

Dela i lagom stora portionsbitar, servera och njut!

FLER GODA RECEPT

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..

Ashtaliye

Denna libanesiska mjölkpuddingen är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sirap och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen