Denna libanesiska mjuka kaka med gurkmeja är väldigt smakrik, luftig och väldigt enkel att baka. En självklar favorit av mjuka kakor från det libanesiska köket.
Ingredienser
- 5dl Vetemjöl
- 5dl Mannagryn
- 1tsk Anispulver
- 2tsk Bakpulver
- 1msk Gurkmeja
- 5dl Mjölk 3%-ig
- 4dl Strösocker
- 2.5dl Matolja
Till ugnsformen
- 3msk Sesampasta / Tahini
- 2msk Vetemjöl
Topping till kakan
- Valfria nötter (jag använde mandlar)
Gör såhär
Förvärm ugnen på 180°.
Ta fram en bunke och blanda ihop vetemjöl, mannagryn, anispulver, bakpulver och gurkmeja tills det blir jämt blandat.
Ta fram en annan bunken och värm mjölken, häll i strösockret och vispa ihop tills sockerkristallerna har smält.
Häll mjölkblandningen över de torra ingredienserna tills du får en jämn smet. Häll i oljan och gör samma sak.
Ta fram en ugnsform och smörj den med sesampasta på både botten och sidorna, strö över ungefär 2 matskedar med vetemjöl och fördela det jämt över botten. Häll i smeten och toppa med valfria nötter. Om du har tid så låt gärna kakan få vila innan gräddningen så att mannagrynen blir luftigare vilket resulterar i en luftig och icke kompakt kaka.
Grädda kakan i ugnen på 180° i ca. 35-45 minuter eller tills kakan får en gyllene färg.
Dela i lagom stora portionsbitar, servera och njut!