Sök

Halawet el jiben

En otroligt god dessert från Mellanöstern som är gjord på en s.k. ostdeg som fylls med ashta som är en god och len kräm. Detta toppas med sirap och krossade pistagenötter, otroligt gott!

Ingredienser

  • 600g Mozarella
  • 3dl Fin mannagryn
  • 1dl Sirap
  • 1tsk Rosvatten (valfritt)

Tillbehör

Topping

Gör såhär

Börja med att koka ihop sirapen och ashtan.

Dela osten i mindre grova bitar, lägg den i en rymlig gryta och rör om på medelvärme tills osten smälter.

Lägg i mannagryn, sirap och rosvatten och rör om hela tiden tills du får en fin och jämn degmassa.

Ringla över lite sirap på arbetsytan och degens ovansida och kavla ut degen till en triangel så att den blir ca 0.5cm tjock. Putsa kanterna så att de blir raka och fina om det skulle behövas.

Lägg ashtan i en spritspåse eller i en fryspåse och lägg en lagom tjock rand på degens långsida, rulla in degen tills du inte längre kan se fyllningen och skär bort ”cylindern”. Fortsätt att göra så tills hela degen är slut.

Dela cylindrarna i ca. 2cm tjocka munsbitar. Lägg dem på ett serveringsfat med skarven nedåt och toppa dem pistagekross. Plasta in ostrullarna och låt de bli kalla i kylskåpet innan servering.

Servera ostrullarna med en bringare med sirap vid sidan om så kan man själv avgöra hur mycket sirap man vill ha.

Hoppas att det ska smaka!

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..

Ashtaliye

Denna libanesiska mjölkpuddingen är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sirap och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa