Sök

Musakhanrullar

Musakhan är Palestinas nationalrätt, en rätt som innehåller kyckling, lök, olivolja, summak, pinjenötter och taboon som är ett slags tunnbröd.

Här gör jag musakhanrullar som toppas med granatäpplesirap och stekta pinjenötter. Servera dem som ett tillbehör till soppan eller som ett komplement till buffén.

Ingredienser

Att koka kycklingen i

  • 1 liter Vatten
  • 0.5st Gullök el. rödlök
  • 5-10st Kryddpeppar
  • 2-3st Lagerblad
  • 1tsk Salt

Fyllningen

  • De strimlade Kycklingfileérna
  • 3st Gullökar
  • 1dl Olivolja
  • 2msk Sumak
  • 1msk Spiskummin
  • 0.5tsk Sjukryddor
  • 1tsk Salt
  • 0.5dl Pinjenötter

Tillbehör

  • Taboonbröd eller vårrulledeg
  • Olivolja till pensling

Lim

  • 2msk Vetemjöl + vatten

Topping

  • Summak
  • Pinjenötter (valfri mängd, går att utesluta)
  • Granatäppelsirap
  • Finhackad persilja

Dip | Sås

  • 2dl Naturell youghurt
  • 1st Vitlöksklyfta
  • 0.5tsk Sumak
  • 0.5tsk Salt

Gör såhär
Börja med att koka kycklingfileérna tills de blir mjuka, det tar ca. 40 minuter. Skumma av om det skulle behövas.

När kycklingen har blivit tillagad så låter du den svalna innan du drar isär köttet till strimlor, antingen med händerna eller med två gafflar.

Blanda ihop dippen/såsen och ställ den kallt.

Skala och skiva löken, du kan även tärna den om du vill. Hetta upp olivoljan och stek löken mjuk. Krydda med sumak, sju kryddor, spiskummin och salt.

Skjut undan löken och stek pinjenötterna i samma stekpanna tills de blir gyllene, det kommer att gå snabbt så var försiktig så att du inte bränner vid dem. Ta undan en matsked av pinjenötterna och spara dem för garneringen, resten ska vara kvar i pannan och blandas med fyllningen.

Lägg i kycklingstrimlorna och rör om i några minuter tills de har blivit ordentligt blandade med lökblandningen. Smaka av blandningen, om du känner att den är lite torr så kan du även gå i med lite extra olivolja.

Starta ugnen på 200°.

Ta fram ditt bröd eller vårrulledegen, dela dem så att de är lagom stora. Lägg ungeför 1-2 matskedar av musakhanfyllningen på arken och rulla ihopa den till en rulle. Förslut den sista biten med lim så att de inte öppnar upp sig under bakningen.

Lägg musakhanrullarna på en plåt med bakplåtspapper med skarven nedåt, pensla dem med olivolja och strö över lite sumak. Baka dem i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills de har blivit gyllene. Jag slog på grillfunktionen de 2 sista minuterna. Om du vill fritera dem så går det också bra att göra det.

Lägg upp rullarna på ett serveringsfat, toppa dem med extra sumak, pinjenötter, finhackad persilja och några strängar granatäppelsirap. Servera dem ihop med dippen.

Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa