Sök

Molokhiye naeme – Egyptisk gryta med kyckling

Molokhiye är en egyptisk gryta som är gjord på spenatliknande blad. Bladen i sig reder grytan och gör den krämig, likt okran.

I molokhiye har vi smak av vitlök och koriander. Vi serverar den med vitt ris och vissa gillar att äta den med pita eller tunnbröd vid sidan om. Något som är gott att servera till molokhiya är citron, rädisor & salladslök.

Ingredienser

Koka kycklingen

  • 1st Kyckling el. 5st Kycklinglår med klubba el. 4st Kycklingfiléer
  • 2st Hönsbuljonger
  • 5st Kardemummakapslar
  • 2st Lagerblad
  • 1st Kanelstång
  • 1st Gullök
  • 1.5liter Vatten

Molokhiyan

  • 2x400g Fryst molokhiya
  • 3msk Samne | Ghee | Smör
  • 1st Gullök
  • 2st Vitlökshuvud
  • 1msk Malen koriander
  • 1dl Färsk koriander
  • 0.5tsk Bikarbonat (för att behålla den gröna färgen)
  • Salt

Gör såhär
Lägg ner kycklingen med resterande ingredienser och koka den mjuk, skumma av vid behov.

Lyft bort kyckligen och lossa köttet från benen när de har svalnat. Om du vill så kan du spara kycklinglår med klubba, krydda dem och grilla de i ugnen. Jag grillade kycklingklubborna och lossade köttet från resterande delar.

Skala och finhacka löken. Skala vitlökshuvuden. Mortla ihopa vitlöken ihop med malen koriander och 1tsk salt.

Skölj och finhacka koriandern.

Fräs löken i 1 matsked ghee tills den blir mjuk. Häll i ca. 0.5 liter av buljongen som du kokat kyckling i till grytan. Låt det få koka upp i några minuter och lägg sedan i molokhiyan, låt allting få småputtra på medelvärme i ca. 15 minuter. Tänk på att INTE lägga lock på grytan då molokhiyan blir mörk och förlorar den fina gröna färgen.

Nu lägger du även i bikarbonat för att bevara den gröna färgen och undvika att molokhiyan blir slemmig. Skumma av om det behövs.

Om du vill ha en lösare molokhiya så kan du ha i mer buljong. Du ska inte gå i med för mycket vätska från början då molokhiyan i sig innehåller vätska.

Lägg ner kycklingbitarna och rör om, låt grytan få småputtra i ca. 5 minuter. Smaka av och salta vid behov.

Fräs den mortlade vitlöken i 2 matskedar ghee i 1-2 minuter, lägg ner koriandern och fräs med den i 0.5 minut. Häll över detta i grytan och rör om. Stäng av plattan.

Servera molokhiya ihop med vitt ris, en del gillar att äta den med bröd om du vill ha det. Ta även fram citron som gör molokhiyan ännu godare och glöm inte att förbereda ett litet grönsaksfat med rädisor, paprika och salladslök som blir gott till.

Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Fajitarulle

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster eller varför

Läs mer..

Maqlobe

Maqlobe är en fantastiskt god rätt från Mellanöstern som betyder upp och nervänd. Denna variant är gjord på kyckling men

Läs mer..

Shish barak

Shish barak är små köttfärsfyllda degknyten som tillagas i en värmande youghurtbas som är bl.a. är smaksatt med vitlök och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen