Sök

Libanesiska vinbladsdolmor

Dolma är det godaste man kan äta från det arabiska köket. Varje land lagar det på sitt sätt med olika goda fyllningar och såser. Detta veganska recept med en härligt syrlig fyllning kommer från Libanon, smakar fantastiskt gott och är ett av de populäraste recepten. Det går utmärkt att servera dolmorna kalla som varma.

Ingredienser

 • 400g Vinblad
 • 3dl Grötris
 • 3st Salladslökar
 • 1st Liten rödlök
 • 100g Persilja
 • 100g Färsk mynta
 • 200g Finkrossade el. passerade tomater
 • Saften från 2 Citroner
 • 1.5dl Oliv och/eller rapsolja
 • 1.5msk Salt

Till grytans botten

 • 3-4st Potatisar

Under kokning

 • 1.5dl Oliv och/eller rapsolja

Gör såhär
Skölj alla grönsaker till fyllningen och finhacka dem. Lägg dem i en rymlig skål och häll i de passerade eller finkrossade tomater, ris, olja, salt och citronsaft. Smaka av fyllningen och blanda eventuellt ner mer salt och citronjuice beroende på hur sur du vill ha din dolma.

Skölj bort saltlagen från vinbladen i hett vatten och sortera bort de dåliga bladen. Om bladen är halvdåliga kan man bygga ihop dem till ett enda blad.

Skölj, skala (om du vill) och skiva potatisarna i ca 0.5cm tjocka skivor och lägg dem i grytan som dolman ska tillagas i, de ska täcka hela botten. De kommer att förhindra vinbladsdolmorna från att brännas vid under tillagningen.

Börja rulla vinbladen genom att lägga den fina, släta sidan neråt, skär bort eller pressa ner den mittersta stjälken och lägg ca. 1 matsked fyllning nederst på bladet. Vik in sidorna och rulla ihop vindolman nerifrån och uppåt, ifrån dig (se bilderna).

Placera de rullade vinbladen i grytan över potatisarna tätt runtomkring i grytan. Täck vinbladsdolmorna med en tallrik som förhindrar vinbladen från att öppna sig under tillagningen. Har du en tyngd så är det bra att du kan lägg över den, som t.ex. en mortel.

Koka upp vatten och häll det över dolmorna, de ska vara ca. 2cm ifrån toppen, alltså de vinbladsdolmorna som är högst upp.

Låt vinbladsdolmorna få koka upp på högsta värmen och sänk sedan till medelvärme och låt de tillagas i en timme. Lyft sedan bort tallriken och smaka på en dolme, är den mjuk och riset är tillagat så häll över oljan och låt det få småputtra i ungefär 20 minuter.

Stäng av värmen och låt vinbladsdolmorna få vila i 15-20minuter. Lyft bort grytlocket och lägg över ett serveringsfat med ovansidan nedåt. Vänd snabbt grytan upp och ner, klappa lite lätt på grytans botten så att allting släpper och lyft bort grytan. Om potatisskivorna fortfarande sitter kvar så lossa de försiktigt med en slev och lägg över de på serveringsfatet.

Servera vinbladsdolmorna med färska grönsaker såsom mynta, salladslök och rädisor. En del gillar att äta vinbladsdolmorna med bröd som t.ex. libabröd så det kan man också plocka fram. Smaklig måltid.

PS!
Att rulla vinbladsdolma är rätt så pilligt och tidskrävande så jag rekommenderar dig att förbereda hela rätten 1-2 dagar innan servering och ställa in den i kylskåpet för att sedan tillaga den på spisen samma dag.

Denna vegansk variant är god att äta varm som kall så du kan med fördel tillaga den 1-2 dagar innan servering och låta vinbladsdolmorna stå i kylskåpet.

FLER GODA RECEPT

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Falafel

Äkta arabiska falafel från grunden, detta är hur gott som helst! Det är lite tidskrävande men det är så värt

Läs mer..

Äggrulle

Perfekt mellanmål, kvällsmat och till utflykterna. Proteinrika äggrullar med olivolja, salt och kanel, enklare blir det inte!

Läs mer..

Pommesrulle

Lätt och gott, precis som det ska vara. Denna pommesrulle brukade vi som barn få i väntan på den riktiga

Läs mer..

Labnerulle

Labne är en avrunnen youghurt som breds på ett tunnbröd och toppas med oliver, tomat, gurka, färska myntablad, lite olivolja

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa