Maqlobe är en fantastiskt god rätt från Mellanöstern som betyder upp och nervänd. Denna variant är gjord på kyckling men det går utmärkt att tillaga med kött eller göra den helt vegetarisk.
Ingredienser (4port.)
Buljongen
- 1kg Kycklingklubbor
- 2st Kycklingbuljonger
- 1tsk Salt
- 1st Kanelstång
- 1st Gullök
- 1liter Vatten
Riset
- 4dl Långkornigt ris
- 1msk 7 kryddor
- 1tsk Kardemumma
- 1tsk Muskotnöt
- 1st Kanel
- 1tsk Kryddpeppar
Grönsakerna
- 2st Auberginer
- 2st Tomater
- 2st Potatisar
- 1st Gullök
Topping
- 1dl Skållad mandel
- Finhackad persilja
Gör såhär
Börja med att lägga kycklingklubborna i en djup gryta. Lägg i vatten, skalad och grovhackad lök, kanelstång, buljonger och salt. Låt koka på medelvärme tills kycklingen är tillagad, det tar ca. 30 minuter.
Sila bort buljongen och spara den. Ta bort skinnet från kycklingklubborna samt synligt brosk. Bryn sedan kycklingklubborna lätt i lite matolja.
Skölj försiktigt bort stärkelsen från riset och låt det ligga i kallt vatten i minst 30 minuter.
Skala lök, potatis och aubergine. Skiva auberginerna på längden i 0.5cm tjocka skivor. Skiva även lök, potatis och tomater i 0.5cm tjocka skivor.
Salta aubergine och potatisskivorna lätt och låt de ligga för att dra ur vätska. På så sätt så suger de inte i sig lika mycket olja vid friteringen.
Hetta upp neutral olja i en djup stekpanna och börja med att fritera potatis och aubergineskivorna. Glöm dock inte att torka bort vätskan ifrån dem med hushållspapper, annars så kommer oljan att skvätta väldigt intensivt och det finns risk för brännskador. Låt de sedan få rinna av sig en del av oljan på hushållspapper.
Sila bort vattnet från riset och blanda ner alla kryddorna, vänd försiktigt in kryddorna för att förhindra att riskornen går sönder.
Dags för montering! Börja med att lägga aubergineskivorna i botten av en djup gryta så att de ligger på botten och uppåt på kanterna runtomkring (se bild). Fortsätt sedan med tomatskivor, potatisskivor, lökskivor, kycklingklubborna och toppa allting med riset, pressa försiktigt ner det.
Häll över buljongen så att de precis täcker risets topp. Låt maqloben koka upp och sänk sedan värmen till 3:an eller 4:an tills riset är helt tillagat, det borde ta 20-30 minuter.
Stek under tiden skållade mandlar tills de blir gyllene, antingen i en torr stekpanna eller med lite matfett i. Lägg undan de i en skål.
Ta fram ett stort fat, lägg med toppen på grytans topp och vänd snabbt grytan, trumma lite på grytans botten så att allting följer med vid vändningen.
Toppa din maqlobe med mandlarna och servera den gärna tillsammans med naturell youghurt eller en enkel sallad. Smaklig måltid!