Search

Vinbladsdolma med kött

Dolma är det godaste man kan äta från det arabiska köket. Varje land lagar det på sitt sätt med olika goda fyllningar och såser. Just detta recept är ett populärt familjerecept från Libanon.

Vinbladsdolmorna är fyllda med en god och enkel köttfärsfyllning och i botten finns det lammracks som blir underbart goda efter tillagningen. Servera de kalla som varma, det är lika gott oavsett.

Ingredienser

 • 400g Vinblad
 • 400g Nöt el. Lammfärs
 • 3dl Grötris
 • 2msk Matolja
 • 2msk Sju kryddor
 • 1msk Salt (justera efter smak)

Till grytans botten

 • 1kg Lammracks el. kotletter
 • 1msk Salt
 • 1msk Sju kryddor

Under kokning

 • Saften av 1st citron
 • 400g Finkrossade el. passerade tomater

Gör såhär
Ta fram en rymlig skål och lägg ner grötris, färs, kryddor och matolja, blanda tills allting är jämt fördelat. Smaka ytterst lite av fyllningen och blanda eventuellt ner mer salt och beroende på hur saltig du vill ha din dolma.

Hetta upp ca. 2 matskedar matolja i en stor och rymlig gryta som dolman ska tillagas i. Salta, krydda och stek kotletterna eller lammracksen gyllene runtom. Ta bort de från plattan.

Skölj bort saltlagen från vinbladen i hett vatten och sortera bort de dåliga bladen. Om bladen är halvdåliga kan man bygga ihop dem till ett enda blad.

Börja rulla vinbladen genom att lägga den fina, släta sidan neråt, skär bort eller pressa ner den mittersta stjälken och lägg ca. 1 matsked fyllning nederst på bladet. Vik in sidorna och rulla ihop vindolman nerifrån och uppåt, ifrån dig (se bilderna).

Placera de rullade vinbladen i grytan över lammracksen/kotletterna tätt runtomkring i grytan. Täck vinbladsdolmorna med en tallrik som förhindrar vinbladen från att öppna sig under tillagningen. Har du en tyngd så är det bra att du kan lägg över den, som t.ex. en mortel.

Koka upp vatten och häll det över dolmorna, de ska vara ca. 2cm ifrån toppen, alltså de vinbladsdolmorna som är högst upp.

Låt vinbladsdolmorna få koka upp på högsta värmen och sänk sedan till medelvärme och låt de tillagas i en halvtimme. Lyft sedan bort tallriken och häll över tomatkross, citronjuicen och ev. mer salt. Häll över mer vatten om du tycker att det mesta har kokat bort och det behövs mer vätska.

Lägg tillbaka tallriken och låt vinbladsdolmorna få småkoka i ytterligare 1 timme. Smaka på en dolme, är den mjuk och riset är tillagat så kan du stänga av plattan och låta maten få vila i ungefär 20 minuter innan du vänder över den på ett fat.

Lyft bort grytlocket och tallriken, lägg över ett serveringsfat med ovansidan nedåt. Vänd snabbt grytan upp och ner, klappa lite lätt på grytans botten så att allting släpper och lyft bort grytan.

Servera vinbladsdolmorna med färska grönsaker såsom mynta, salladslök och rädisor. En del gillar att äta vinbladsdolmorna med naturell youghurt och bröd som t.ex. libabröd så det kan man också plocka fram. Smaklig måltid.

PS!
Att rulla vinbladsdolma är rätt så pilligt och tidskrävande så jag rekommenderar dig att förbereda hela rätten 1-2 dagar innan servering och ställa in den i kylskåpet för att sedan tillaga den på spisen samma dag.

FLER GODA RECEPT

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa