Sök

Köttfärsburek | Börek

Dessa frasiga och utsökta burek med köttfärs är försvinnande goda. Du hittar de ofta på mezebordet där man servera olika smårätter som på en buffé.

Det går alldeles utmärks att göra burek i förväg och frysa in dem, sedan så är det bara att ta ut dem, låt de tina en stund och sen så är det bara till att pensla med matolja och grädda de i ugnen.

Burek kan även göras med filo eller yufkadeg som normalt hittas i välsorterade matbutiker, oftast i de utländska butiker men jag tycker att det blir godast med en egen hemgjord deg.

Ingredienser (ca. 30st)

Deg

 • 1kg Vetemjöl (ungefär)
 • 6dl Ljummet vatten
 • 1.5dl Neutral olja
 • 1krm Salt

Köttfärsfyllning

 • 250g Nötfärs
 • 1st Gullök
 • 2msk Sju kryddor
 • 2tsk Salt
 • 2msk Pinjenötter (valfritt)

Gör såhär
Blanda samman alla ingredienser till degen i en bunke, tillsätt dock lite mjöl åt gången tills degen precis går ihop och inte är kladdig.

Pensla en plåt med matolja. Gör lagom stora bollar av degen och täck de med olja på båda sidorna. Plasta in plåten med degbollarna och täck de med en kökshandduk. Låt degen vila i minst 30 minuter innan du börjar arbeta med den.

Du kan göra degen i förväg och sedan lägga in den i kylskåpet men tänk då på att ta ut den i god tid och låta den bli rumstempererad innan du börjar arbeta med den. Hållbarheten på degen i kylskåpet är upp till 5 dagar.

Gör under tiden fyllningen. Skala och finhacka löken. Hetta upp ungefär två matskedar matolja och fräs löken mjuk. Lägg ner färsen och fräs med den tills den blir tillagad. Krydda, rör om i några minuter och smaka av. Vill du så kan du även vända ner pinjenötter. Låt köttfärsfyllning få svalna innan du använder den. På så sätt så förstör den inte degen.

Nu ska du göra dina burek. Olja in din arbetsyta, antingen direkt på köksbänken eller på en stor plåt. Olja dina händer, ta en degboll och börja med att forma din boll till en stor cirkel. Pressa med fingertopparna på degen och dra ut den försiktigt tills den blir så tunn att du kan se igenom den. Det gör ingenting om degen spricker lite då man försluter hålet när man fortsätter att rulla ihopa den.

Lägg fyllningen på en lång rad på nedre delen av degen och börja rulla försiktigt men bestämt tills du får en lång ”korv”. Rulla sedan ihop ”korven” till en snäcka, lägg in den sista änden under snäckan.

Placera dina köttfärsburek på en ugnsplåt som är penslad med en neutral olja, gärna med ett bakplåtspapper först för att förhindra att de fastnar. Lägg dem med lite mellanrum mellan varje.

Förvärm ugnen och grädda dina burek i övre delen av ugnen på 225° i 20 minuter eller tills de har blivit gyllene.

Låt de svalna en aning innan de plockas bort från plåten för att förhindra brännskador på fingrarna, servera genast.


Tips!

 • Oanvänd deg kan förvaras i kylskåpet i upp till 5 dagar.
 • Du kan fylla degen med andra fyllningar såsom ost eller ost med spenat.
 • Du kan frysa in dina köttfärsburek och sen är det bara att ta ut, pensla med matolja och grädda.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa