Fetaostburek | Börek

Dessa frasiga och utsökta burek med fetaost är försvinnande goda. Du hittar de ofta på mezebordet där man servera olika smårätter som på en buffé.

Det går alldeles utmärks att göra burek i förväg och frysa in dem, sedan så är det bara att ta ut dem, låt de tina en stund och sen så är det bara till att pensla med matolja och grädda de i ugnen.

Burek kan även göras med filo eller yufkadeg som normalt hittas i välsorterade matbutiker, oftast i de utländska butikerna men jag tycker att det blir godast med en egen hemgjord deg.

Ingredienser (ca. 30st)

Deg

  • 1kg Vetemjöl (ungefär)
  • 6dl Ljummet vatten
  • 1.5dl Neutral olja
  • 1krm Salt

Ostfyllning

  • Ca. 800g Fetaost

Gör såhär
Blanda samman alla ingredienser till degen i en bunke, tillsätt dock lite mjöl åt gången tills degen precis går ihop och inte är kladdig.

Pensla en plåt med matolja. Gör lagom stora bollar av degen och täck de med olja på båda sidorna. Plasta in plåten med degbollarna och täck de med en kökshandduk. Låt degen vila i minst 30 minuter innan du börjar arbeta med den.

Du kan göra degen i förväg och sedan lägga in den i kylskåpet men tänk då på att ta ut den i god tid och låta den bli rumstempererad innan du börjar arbeta med den. Hållbarheten på degen i kylskåpet är upp till 5 dagar.

Gör under tiden fyllningen genom att helt enkelt smula ner fetaosten i mindre delar.

Nu ska du göra dina burek. Olja in din arbetsyta, antingen direkt på köksbänken eller på en plåt. Olja dina händer, ta en degboll och börja med att forma din boll till en stor cirkel. Pressa med fingertopparna på degen och dra ut den försiktigt tills den blir så tunn att du kan se igenom den.

Lägg fetaosten på en lång rad på nedre delen av degen och börja rulla försiktigt men bestämt tills du får en lång ”korv”. Rulla sedan ihop ”korven” till en snäcka, lägg in den sista änden under snäckan.

Placera dina ostburek på en ugnsplåt som är penslad med en neutral olja, gärna med ett bakplåtspapper först för att förhindra att de fastnar. Lägg dem med lite mellanrum mellan varje.

Förvärm ugnen och grädda dina burek i övre delen av ugnen på 225° i 20 minuter eller tills de har blivit gyllene.

Låt de svalna en aning innan de plockas bort från plåten för att förhindra brännskador på fingrarna, servera genast.


Tips!

  • Oanvänd deg kan förvaras i kylskåpet i upp till 5 dagar.
  • Du kan fylla degen med andra fyllningar såsom färs eller ost med spenat.
  • Du kan frysa in dina ostburek och sen är det bara att ta ut, pensla med matolja och grädda.

FLER GODA RECEPT

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..

Ashtaliye

Denna libanesiska mjölkpuddingen är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sirap och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen