Dessa sommarrullar har blivit en hit hos oss sedan min yngre syster introducerade dem för mig förra året. De är rätt pilliga att göra och kräver lite förberedelser men det är faktiskt väldigt kul att göra dem, i alla fall om du frågar mig.
Du fyller lätt blötlagda rispapper med råa grönsaker, glasnudlar och valfritt protein (inget måste) och sedan rullar du försiktigt ihopa dem och doppar de i valfri sås och avnjuter.
Vi blandade ihopa en jordnötssås och en specialblandad sojasås. Alla sommarrullar blir unika då ingen är den andra lik, de blir så fina och väldigt goda! Testa du också om du inte redan har gjort det.
Ingredienser (4 pers.)
Tillbehör
- 1pkt Rispapper (finns i välsorterade matbutiker)
- Glasnudlar (finns i välsorterade matbutiker)
- 2msk Mushroomsås
Grönsaker | Frukter | Örter
- Paprika
- Gurka
- Morötter
- Rädisor
- Rödkål
- Myntablad
- Jordgubbar
- Mango
Protein
- Räkor (gärna handskalade)
- Crabsticks
Såser
Jordnötssås
- 2msk Jordnötssmör (välj själv om du vill använda den släta eller den med crunch)
- Limejuice av en halv lime (justera efter smak)
- 1dl Vatten (justera efter önskad konsistens)
- 2tsk Sojasås
- 2msk Honung
Syrrans sojasås
- 1dl Kinesisk soja
- 2tsk Risvinäger
- 2tsk Ingefärspulver eller 1cm färsk riven ingefära
- 0.5tsk Chiliflakes (justera efter smak)
- 2tsk Honung
Topping
- Svarta och vita sesamfrön (valfritt)
Gör såhär
Börja med att blanda ihopa dina såser, smaka av och justera smakerna beroende på hur stark du vill ha soja-såsen och önskad konsistens på jordnötssåsen. Täck de med plast folie och låt de stå i kylskåpet under tiden som du förbereder sommarrullarna.
Ta ut glasnudlarna och lägg ner dem i en djup skål. Hetta upp vatten och häll det över nudlarna, låt de ligga där i 5 minuter tills de har blivit mjuka. Sila bort vattnet och klipp nudlarna med en sax så att du får mindre bitar. Häll i mushroomsås och blanda ihopa den med nudlarna tills alla nudlar blir täcka.
Skölj, skala och skiva morötter, skiva även rädisor, gurka, paprika och rödkål tunt. Skölj och skiva jordgubbarna. Skala och tärna mango, du kan även använda dig utav frysta men tänk då på att tärna de lite mindre då de brukar vara rätt stora, samt att få bort så mycket vätska som möjligt så att de inte glider av sen vid montering av sommarrullarna. Lägg alla grönsaker och frukter på en tallrik, antingen ihop eller var för sig.
Skala räkorna om du ska använda dig utav räkor med skal, glöm inte att skölja dem från rom och pressa sedan försiktigt pressa bort vattnet ifrån dem.
Nu är det dags att bygga sommarrullarna. Se till att du har alla tillbehör vid dig så att du inte behöver gå ifrån under tillverkningen.
Ta fram en tallrik och häll i varm vatten. Lägg ner rispappret i vattnet, låt det ligga där i 10 sekunder och lägg det sedan på det underlag du ska använda under själva skapandet/monteringen av sommarrullarna.
Välj grönsaker, frukter, örter och protein och rulla försiktigt ihopa sommarrullarna. Du kan självklart utesluta räkor och crabsticks och ta enbart nudlar och grönsaker om du vill göra de vegetariska.
Ett tips är att du börjar med grönsakerna och att du sedan bygger på med nudlar samt protein, några centimeter fram lägger du något färgglatt. På så sätt blir sommarrullen färgglad runtom. Bygg sommarrullarna genom att lägga innehållet på den nedre delen av rispappret, vik in sidorna och rulla sedan rispappret försiktigt uppåt.
Placera sommarrullarna på ditt serveringsfat, toppa dem med sesamfrön om du vill och sedan så är det bara att njuta. Hoppas att det ska smaka.