Utsökta och lättbakade frallor som går att fylla med vad du är sugen på, smör och ost eller varför inte någon god fyllning för att sedan ta med de på utflykten? De som blir över kan du frysa in och sedan ta ut i efterhand.
Ingredienser
Deg
- 3,5 glas Ljummet vatten
- 50g Blå jäst el. 12g torrjäst
- 1msk Strösocker
- 1dl Naturell youghurt
- Ca. 1kg Vetemjöl
- Ca. 1kg Rågsikt
- 1krm Salt
Topping | Pensling
- Hett vatten
- Solrosfrön
- Pumpafrön
Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills hela jästen har blivit upplöst. Häll ner strösocker, youghurt och halva mängden vetemjöl och rågsikt, rör om tills det börjar bildas en deg. Blanda nu i saltet och resten av mjölsorterna och låt degen knådas i bakmaskinen i ca. 10 minuter. Låt den sedan få jäsa övertäckta med plastfolie till dubbel storlek i minst 30 minuter.
Dela upp degen och forma degen till lika stora bollar, jag gjorde de lite ovala i formen. Jag fick 43 stycken. Placera de på en köksduk så att de inte fastnar, täck de med en kökshandduk och låt de vila i 20-30 minuter.
Sätt igång ugnen på 200° på över och nedre värme.
Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Placera degbollarna med lite mellanrum mellan varje bulle då de kommer att jäsa i ugnen.
Pensla de med hett vatten och toppa med frön. Grädda de i ca. 20 minuter eller tills gyllene. Låt de få svalna en stund innan du skär i dem. Avnjut sedan dina frallor med valfria tillbehör.