Manaishgifflar

Om du älskar manaish så kommer du att älska dessa manaishgifflar. Servera de på buffébordet eller ta med de ut på picknicken. De underbart mjuka och luftiga även dagen efter, blir det några över så går det utmärkt att frysa in dem.

Ingredienser ( ca. 30st)

Degen

  • Ca. 6dl Vetemjöl
  • 2tsk Torrjäst el. 25g färsk Jäst
  • 2.5dl Ljummet vatten
  • 2msk Matolja
  • 1tsk Strösocker
  • 1tsk Salt

Fyllningen

  • 2-3dl Valfri mild gulost (jag hade gouda)
  • 2dl Zaatar (finns i välsorterade matbutiker)
  • 0.75dl Matolja
  • 0.75dl Olivolja

Pensling

  • 1st Ägg
  • 1tsk Vatten
  • 1krm Salt

Topping

  • Sesamfrön

Gör såhär
Ta fram en bunke och lägg i jästen. Häll över vattnet och rör om tills jästen har blivit upplöst.

Häll ner och blanda med olja, socker och lite mjöl åt gången. När degen har börjat ta form så häller du i saltet. Knåda degen i några minuter tills den blivit elastisk, låt den gärna bli mjuk än för hård. Du ska kunna ta på degen utan att dina fingrar klibbar sig fast.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i ungefär 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Blanda ihop zaatar med mat och olivolja, du ska få en tjock men bredbar konsistens.

Dela degen i två delar. Kavla ut degarna till två rektanglar som inte är för tunna och bré över örtfyllningen. Du ska dock inte bré ut den helt ut i kanterna så att fyllningen inte flyter ut vid rullningen. Fördela osten över örtfyllningen och börja att rulla ihopa degarna precis som du rullar en kanellängd för kanelbullar.

Skiva till lagom stora gifflar och lägg de med lite avstånd på en ugnsplåt med ett bakplåtspapper och täck dem med en kökshandduk. Tänk på att skarven ska vara nedåt. Låt de få jäsa i ungefär 20 minuter.

Starta ugnen på 250° under tiden som gifflarna jäser.

Ta fram en liten skål. Knäck i ägget för penslingen och blanda ihopa det med lite vatten och salt. Detta ger en jämnare pensling och det blir inga äggklumpar vid gräddningen.

Pensla manaishgifflarna med ägg och strö över med önskad mängd sesamfrön, jag använde svarta och vita sesamfrön. Ogillar man sesamfrön så går det att utesluta dem.

Grädda gifflarna i mitten av ugnen i ungefär 10 minuter eller tills gifflarna blir gyllene. Ta ut dem och låt svalna en aning innan de serveras. Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen