Sök

Knefe med ost

Katayefitrådar som blandas med ghee på över och underdel med två goda ostar emellan. Det hela toppas med pistagenötter och sirap. Knefe är lättare att laga än du tror och en fröjd för öga och gom. Du måste testa!

Ingredienser

  • 450g Katayefitrådar (finns i frysdisken i välsorterade orientaliska matbutiker)
  • 2.5dl Samne el. ghee
  • 1.5dl Florsocker
  • 1tsk Orange pulverfärg (valfritt)

Ashta

  • 450g Akkawiost
  • 500g Mozarella

Topping

Gör såhär
Börja med katayefitrådarna. Ta fram en rymlig tallrik och separera katayefitrådarna från varandra, det går även bra att klippa de till mindre bitar. Smält ghee eller samne och låt den bli ljummen, häll den över katayefitrådarna tillsammans med florsocker och pulverfärg. Blanda ihop ordentligt tills det blir jämt fördelat.

Ta fram en ugnsform och pensla den rikligt med ghee eller samne. Fördela hälften av katayefitrådarna i formen och pressa ner den hårt med handen eller med ett glas. Tänk på att hela formens botten ska vara täckt så att inte fyllningen rinner ut under gräddningen.

Dags för ostarna. Riv akkawiosten och lägg den i en sil. Lägg sedan silen i en skål som är fylld med vatten för att få ut så mycket sälta som möjligt ifrån den. Låt den ligga där i 10 minuter, repetera detta 3 gånger.

Riv eller grovhacka mozarellaosten, om den ligger i vätska så tänk på att pressa bort all vätska.

Fördela ostarna på katayefitrådarna men lämna ca. 1cm från kanten för att lätt kunna försluta ändarna med ovanlagret av katayefitrådar. Toppa nu ostarna med ett nytt lager katayefitrådar, detta lager behöver du inte pressa hårt som du gjorde på bottenlagret.

Baka knefe i ugnen tills gyllene på 180° på undervärme de första 10 minuterna eller när du ser att kanterna blivit gyllene, ändra sedan till över och undervärme tills toppen blir gyllene. För mig tog den ungefär 30 minuter.

Vänd över knefe direkt på det fat du vill servera den på. Toppa knefen med pistagenötter och önskad mängd sirap. Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa