Sök

Bamye- Irakisk okragryta

Bamye eller okragryta är en väldigt populär rätt i mellanöstern. Denna är tillagad på irakiskt vis men smak av både syra och mycket vitlök. Jag brukar servera den med ris men det går även bra att servera den som den är och äta grytan med bröd.

Ingredienser

  • 1kg Sågade lammbitar eller grytbitar
  • 4st Lagerblad
  • 1.5liter Vatten
  • 2st Vitlökshuvud (skalade)
  • 2st Burkar Krossade tomater
  • 3msk Tomatpuré 
  • 1/2 msk Citronsyra 
  • 1/2 msk Chiliflingor
  • 800g Okra|Bamye (2 påsar- gärna strl. zero)
  • Salt

Gör såhär
Bryn köttet i smör eller margarin på alla sidor tills det får färg i en stor gryta. Lägg i lagerbladen, hälften av vitlöken och vatten, låt köttet tillagas på medelvärme i ca. 1 timme eller tills det blir mjukt och inte segt.

Lägg i resterande ingredienser utan okran och låt småputtra med köttet tills köttet blir helt tillagat och grytan fått en god o mustig smak. Vänd ner okran och låt grytan småputtra i ytterligare 20-30min tills orkan blivit mjuk men inte mosad.

Smaka av med salt och justera hettan och syran om det behövs.
Är grytan för tjock i konsistensen så kan man hälla i mer vatten men låt då puttra en liten stund så att smakerna gottar sig. Glöm inte att fiska upp lagerbladen. 

Servera okragrytan med ris och grönsaker så som rädisor, paprika och lök. Gärna en brödbit som man kan doppa i tomatsåsen.

FLER GODA RECEPT

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen