Search

Arabiska pitabröd

Dessa så bröden bakade alltid mamma till oss när vi var yngre. Vi åt dem till frukost och ofta till hemmagjord falafel eller kebab, otroligt goda!

Pitabröden är godast direkt ur ugnen och kan ätas med och till allt möjligt till frukost, lunch, middag och kvällsmat. Får du bröd över så går det utmärkt att frysa in dem efter att de har svalnat.

Ingredienser (48st)

  • 10.5dl ljummet vatten
  • 50g Blå jäst el. 12g torrjäst
  • 1msk Strösocker
  • 1dl Naturell youghurt
  • Ca. 2kg Vetemjöl special (eller vanligt vetemjöl)
  • 1krm Salt

Gör såhär
Smula ner jästen i en bunke och häll över vattnet, rör om tills hela jästen har blivit upplöst. Häll ner strösocker, youghurt och halva mängden vetemjöl, rör om tills det börjar bildas en deg. Blanda nu i saltet och resten av mjölet och låt degen knådas i bakmaskinen i ca. 10minuter.

Dela upp degen och forma degen till lika stora bollar. Jag fick 48 stycken á 70g/st. Kavla ut dem på ett något mjölat bakbord och kavla ut varje boll till 0.3cm tunna bröd. Placera de på en köksduk så att de inte fastnar, täck de med en kökshandduk och låt de jäsa i en timme.

Starta ugnen på 225° och låt den bli helt varm innan du börjar grädda dina pitabröd.

Ta fram en ugnsplåt och lägg på ett bakplåtspapper. Placera bröden med ovansidan nedåt, jag brukar fylla med plåten med ungefär 6 bröd.

Grädda bröden i näst översta falsen i ugnen i ca. 5 minuter eller tills lätt gyllene. De kommer att få lite färg efter att de öppnat sig i ugnen. Ha koll på ugnen och gå inte ifrån.

Så fort bröden plockas ut ur ugnen så ska de täckas men bakduk så att de inte blir hårda. Låt de ligga där i några minuter tills de svalnar.

Servera dina pitabröd till frukost eller till dagens resterande måltider. Frys in de bröd som blir över och ta ut i efterhand, värm de då antingen i micron eller i ugnen på svag värme.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa