Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får saftiga och lätta lussesnurror som är för goda att bara äta en eller två av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!
Ingredienser
- 50g Röd jäst el. 12g torr jäst
- 700g Mjölk (3%-ig)
- 200g Margarin
- 200g Strösocker
- 1g Saffran
- 1st Ägg
- Ca. 1kg Vetemjöl special
Fyllning
- 400g Mandelmassa
- 200g Margarin
- 2tsk Vaniljpulver
Pensling
- 1st Ägg
- 1msk Vatten
- 1nypa Salt
Sockerlag
- 1dl Strösocker
- 1dl Vatten
Topping
- Pärlsocker
Gör såhär
Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.
Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.
Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.
Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.
Riv mandelmassan och blanda den med vaniljpulver och det rumsvarma margarinet till en jämn massa.
Kavla ut degen och bred på fyllningen, rulla ihop på samma sätt som man rullar kanelbullar. Dela i 1.5cm tjocka bullar och lägg sedan över de på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter.
Sätt igång ugnen på 225°.
Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över riktigt med pärlsocker och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 8-10 minuter eller tills de blir gyllene.
Pensla saffranssnäckorna med sockerlagen och låt de svalna lite innan servering.