Sök

Saftiga saffranssnäckor med mandelmassa

Detta recept har jag använt i flera år och det blir perfekt varje gång. Du får saftiga och lätta lussesnurror som är för goda att bara äta en eller två av. Gärna med ett glas kall mjölk, mums!

Ingredienser

  • 50g Röd jäst el. 12g torr jäst
  • 700g Mjölk (3%-ig)
  • 200g Margarin
  • 200g Strösocker
  • 1g Saffran
  • 1st Ägg
  • Ca. 1kg Vetemjöl special

Fyllning

  • 400g Mandelmassa
  • 200g Margarin
  • 2tsk Vaniljpulver

Pensling

  • 1st Ägg
  • 1msk Vatten
  • 1nypa Salt

Sockerlag

  • 1dl Strösocker
  • 1dl Vatten

Topping

  • Pärlsocker

Gör såhär

Smält margarinet i kastrull, häll över mjölken och värm den tills den blir fingervarm (37°). Dra bort kastrullen från plattan och häll i saffran, rör om och låt dra i minst 5 minuter.

Smula ner jästen i en bunke, häll över lite av mjölkblandningen och rör runt tills jästen löses upp.

Blanda ner ägg, socker, resten av vätskan och lite mjöl åt gången och kör igång bakmaskinen på medelhastighet. Degen ska precis gå ihop, hellre lite kladdig än för torr och hård så var försiktig med mjölet.

Låt bakmaskinen få arbeta i minst 8 minuter tills det bildas glutentrådar i degen. Täck den sedan med plastfolie och med en bakduk över och låt den jäsa i 30 minuter eller tills den har fördubblat sin volym.

Riv mandelmassan och blanda den med vaniljpulver och det rumsvarma margarinet till en jämn massa.

Kavla ut degen och bred på fyllningen, rulla ihop på samma sätt som man rullar kanelbullar. Dela i 1.5cm tjocka bullar och lägg sedan över de på en ugnsplåt täckt med bakplåtspapper och låt de jäsa i ytterligare 30 minuter.

Sätt igång ugnen på 225°.

Vispa lätt ihop ägg, vatten och salt i en skål. Pensla bullarna med äggblandningen, strö över riktigt med pärlsocker och grädda de i mittersta falsen av ugnen i 8-10 minuter eller tills de blir gyllene.

Pensla saffranssnäckorna med sockerlagen och låt de svalna lite innan servering.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen