Gemar eller kaymak är en fet gräddost/kräm som är vanlig i mellanöstern, turkiet och balkan. Den serveras gärna som en lyxigare frukost ihop med sirap och bröd. Förvara gemar i en lufttätburk i kylskåpet om det blir över, den håller sig i 3-4 dagar.
Ingredienser
- 0.5liter Vispgrädde (36-40%)
- 1msk Maizena
Tillbehör
- Honung
- Arabiska bröd
Gör såhär
Häll ner vispgrädden och maizenamjölet i en gryta och vispa ihopa dem tills majsmjölet har blivit upplöst. Ställ grytan på spisen på medelhög värme och vispa tills grädden börjar tjockna i konsistensen, det tar ungefär 10 minuter.
Ta fram ditt serveringsfat, gärna ett fat med höga kanter och häll ner din gemar i den. Låt gemar svalna i rumstemperatur och ställ sedan in den i kylskåpet i 3-4 timmar, gärna över natten.
Toppa din gemar med valfri mängd honung och servera den ihop med bröd och gärna en kopp te. Hoppas att det ska smaka!