En otroligt god, lättlagad och mustig lammgryta som är fylld med goda smaker från bl.a. kanel, ingefära och spiskummin. Traditionellt så serveras grytan med couscous med jag har serverat min med bulgur, det var minst lika gott.
Ingredienser (6port.)
- 6port Bulgur eller couscous
- 500g Grytbitar av lamm (jag använde högrev)
- 2st Morötter
- 1st Gullök
- 5cm Ingefära
- 6st Katrinplommon el. Dadlar
- 2st Kanelstänger
- 2st Lagerblad
- 2tsk Spiskummin
- 2st Köttbuljonger
- 400g Finkrossade tomater
- 4dl Vatten
- 100g Persilja
- Salt och peppar
Gör såhär
Hetta upp 0.5dl matolja i en rymlig gryta. Fräs grytbitarna tills de får en lite brynt yta. Lägg över de på en tallrik.
Skala alla grönsaker. Dela morötterna på mitten och sedan på mitten, de ska vara lagom stora, jag delade mina i ca. 2-3cm långa stavar. Grovhacka löken och katrinplommonen och finhacka ingefäran.
I samma gryta som köttet blivit stekt i så ska du smälta ca. 20g smör eller margarin. Fräs alla grönsaker tillsammans med kryddorna i ca 5 minuter, smula även ner buljongerna. Lägg i grytbitarna, häll över tomatkross, vatten, lagerblad och kanelstängerna och låt grytan få småputtra på lagom värme i 1-1,5 timme eller tills köttet har blivit tillagat.
Finhacka persiljan och häll i halva mängden i grytan de sista minuterna och blanda.Under tiden som grytan tillagas så kan du tillaga din couscous eller bulgur. Jag använde mig utav bulgur som jag kokade upp i buljongvatten och hade i en klick smör mot slutet.
Servera lammgrytan med couscous eller bulgur, toppa med finhackad persilja. Glöm inte att plocka ut lagerbladen och kanelstängerna från grytan innan servering.