Sök

Onepot ris med lammbitar

Jag älskar att tillaga risrätter som är kompletta där det enda som behöver serveras till dem antingen är naturell youghurt eller en fräsch sallad. Detta recept är ett sådant. Perfekt vardagsmat men också något som är gott att servera vid bjudningar. Jag har valt att smaksätta riset med biryanikrydda men det går att krydda med annan valfri krydda som du tycker om, som t.ex. curry.

Ingredienser

  • 4dl Ris
  • 1liter Vatten
  • 300g Mindre grytbitar av lamm el. nöt
  • 25g Margarin
  • 2st Lagerblad
  • 2st Kanelstänger
  • 2st Kardemummakapslar
  • 1st Gullök
  • 2st Morötter
  • 1st Röd paprika
  • 1-2msk Biryanikrydda (el. din favoritkrydda)
  • 1st Köttbuljong (el. grönsaksbuljong)
  • 1tsk Salt

Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och låt ligga i kallt vatten under tiden som rätten förbereds/tillagas.

Dela köttet till mindre grytbitar. Smält margarin och fräs köttet i några minuter tills det får en lätt yta. Lägg i kanelstängerna, kardemummakapslarna (krossa de lätt) och lagerbladen, häll i vatten och låt köttet få koka i 15-20 minuter tills det blir mjukt och inte segt. Lägg undan köttet i en skål. Sila och spara vätskan, som riset ska tillagas i senare.

Skala och tärna paprika, lök och morötter. Värm upp cirka en matsked matolja och fräs grönsakerna i några minuter. Vänd ner köttet, biryanikryddan, buljongen och rör om, tänk på att vätskan ska täcka med ungefär 0.5cm över risets topp.

Sila bort vattnet från riset. Lägg ner riset ner i grytan och rör om, smaka av. Låt riset få koka upp på hög värme och sänk sedan till 3:an eller 4:an, låt det tillgas i ungefär 20 minuter.

Häll upp riset på ett stort fat och toppa gärna med strimlad salladslök. Servera rätten med naturell youghurt eller en fräsch sallad. Smaklig spis!

FLER GODA RECEPT

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen