Sök

Kabsa med kyckling

Kabsa är en smakrik risrätt från mellanöstern som görs på olika sätt i de olika länderna. Detta recept är från Libanon, jag har tillagat den med kyckling men det går utmärkt att byta ut kycklingen mot t.ex. lamm. Kabsa är otroligt gott ihop med sallad och naturell youghurt till.

Ingredienser

Förberedelse av kycklingen

  • 2kg Kycklingklubbor
  • 2st Gullökar
  • 1st Morot
  • 2st Torkade lime (noomi basra)
  • 2st Lagerblad
  • 2st Kanelstänger
  • 2st Skivor av apelsinskal (inte det vita)
  • 5st Hela nejlikor
  • 5st Kardemummakapslar
  • 1msk Salt
  • 1liter vatten

Förberedelse av riset

  • 2msk Matolja
  • 3dl Långkornigt ris
  • 2msk Kabsekrydda
  • 2tsk Paprikapulver
  • 2tsk Gurkmeja
  • 2st Mogna tomater
  • 0.5st Röd paprika
  • 0.5st Gul paprika
  • 0.5st Zucchini
  • 2tsk Salt

Att pensla kycklingen med

  • 1dl Matolja
  • 1tsk Paprikapulver
  • 1tsk Kabsekrydda
  • 1tsk Salt

Topping

  • 1dl Skållade och halverade mandlar

Gör såhär
Skala och dela löken och moroten i 2 delar. Rengör kycklingklubborna och lägg de i en rymlig gryta tillsammans löken, moroten, apelsinskalet, kryddorna och vattnet, glöm inte att göra 2-3 jack i den torkade limen för maximal smak.

Låt kycklingen få koka i ca. 30minuter tills den blir helt genomkokt. Sila bort vattnet från grytan och spara det.

Lägg kycklingklubborna på en ugnsplåt. Blanda oljan med kryddorna och pensla kycklingklubborna med den. Låt de grillas i ugnen tills de får en fin färg.

Påbörja nu riset. Skala och finhacka grönsakerna. Hetta upp oljan i en rymlig gryta och fräs löken, vänd sedan ner grönsakerna och rör om i några minuter. Krydda med alla kryddor och rör om i 2 minuter tills allting ser väl blandat ut. Vänd i riset och rör om i ytterligare 2 minuter.

Häll i buljongvätskan som du la undan från kycklingen, låt vattnet vara ca. 1cm över riset topp. Låt riset koka upp och sänk sedan värmen till 3:an. Det tar ca. 20 minuter. Om du märker att riset behöver mer vätska så kan du addera en deciliter åt gången så att det inte blir för blött.

Hetta under tiden upp en matsked olja eller margarin på medelvärme och stek mandlarna tills de blir gyllene. Var försiktig och lämna de inte ur sikte då de snabbt kan bli brända. Lägg sedan över de i en skål direkt och lämna inte kvar de i stekpannan då den fortfarande är varm och kommer fortsätta att tillaga mandlarna.

Häll upp riset på ett rymligt fat, lägg över kycklingklubborna och toppa slutligen med de gyllene mandlarna. Servera din kabsa tillsammans med naturell youghurt och en fräsch sallad. Smaklig måltid!

FLER GODA RECEPT

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Fajitarulle

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster eller varför

Läs mer..

Maqlobe

Maqlobe är en fantastiskt god rätt från Mellanöstern som betyder upp och nervänd. Denna variant är gjord på kyckling men

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen