Detta otroligt goda och vackra tomatriset från det irakiska köket brukar jag tillaga hemma som en variation från det vita riset. Riset tillagas i en tomatsås som ger både smak och färg och passar utmärkt att servera till fisk, räkor, kyckling eller kött.
Ingredienser
- 5dl Ris
- 1dl Matolja
- 1st Gullök
- 2msk Tomatpuré
- 1msk Vitlökspulver
- 1msk Paprikapulver
- 1st Torkad lime | Noomi basra (kan ersättas med 1tsk Citronjuice)
- 1st Hönsbuljong
- 2tsk Salt
Topping
- 0.5dl Persilja
Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset. Om du har möjlighet så blötlägg riset efter sköljningen, minst 30 minuter i förväg eller helst kvällen innan.
Skala och finhacka löken.
Hetta upp matoljan i en gryta och fräs löken tills den blir mjuk. Tillsätt tomatpuré och rör om i några minuter, gå i med kryddorna och smula ner buljongen.
Häll riset i grytan och blanda försiktigt ihop det med löken och kryddorna i några minuter. Smaka av, är du nöjd med smaken så häll i hett vatten som är 0.5cm över risets topp. Låt det koka upp och sänk sedan värmen till 2:an eller 3:an och låt det tillagas i ungefär 20 minuter.
![](https://i0.wp.com/www.daliasfood.se/wp-content/uploads/2023/02/img_3168.jpg?resize=1024%2C768&ssl=1)
![](https://i0.wp.com/www.daliasfood.se/wp-content/uploads/2023/02/img_3169.jpg?resize=1024%2C768&ssl=1)
Finhacka under tiden lite persilja att toppa riset med.
Ta fram ett rymligt fat och häll försiktigt över riset. Toppa det med den finhackade persiljan. Hoppas att det ska smaka!