Sök

Krämig köttfärslasagne

Pasta är en stor favorit i vårt hushåll och lasagne är en vardagslyx hos oss. Jag brukar göra den i förväg och sedan är det bara att tillaga den i ugnen ca. 1 timme innan servering så att den hinner tillagas och svalna lite. Denna lasagnen har jag tillagat som den klassiska lasagnen från Italien men med extra mycket béchamelsås och olika ostar för extra krämighet.

Ingredienser

Köttfärssås

  • 500g Nötfärs
  • 1st Gullök
  • 3st Vitlöksklyftor
  • 4dl Hett vatten
  • 2st Köttbuljonger
  • 3msk Tomatpuré
  • 1msk Torkad basilika
  • 1dl Färsk hackad basilika
  • 300g Majskorn

Béchamelsås

  • 50g Margarin/smör
  • 2msk Vetemjöl
  • 5dl Matlagningsgrädde
  • 2dl Mjölk
  • 2dl Keso (valfritt)
  • 1tsk Muskotnöt
  • Salt och peppar

Övriga

  • 15st Lasagneplattor
  • Färska basilikablad
  • Körsbärstomater
  • 1st Mozarellaboll
  • 250g Riven ost
  • Chiliflingor

Gör såhär
Skala och finhacka lök och vitlök. Smält en rejäl klick smör eller margarin i en lite djup stekpanna och fräs lök och vitlök mjuka. Vänd ner färsen och stek med den tills den blir helt tillagad, stek därefter med tomatpurén, basilikan och majsen i några minuter. Smula ner buljongtärningarna och häll över vattnet, låt köttfärssåsen småputtra i 20- 30 minuter och smaka sedan av med salt och peppar.

Smält smör eller margarin i en gryta till béchamelsåsen och pudra över mjölet, vispa ihop dem till du får en jämn smet. Häll i grädden lite i taget under konstant vispning för att undvika klumpar och att den bränns fast i grytans botten. Ha i hela mängden grädde och mjölk och fortsätt att vispa tills såsen börjar tjockna. Blanda ner keson och rör om, riv även ner muskotnöt, salta och peppra. Smaka av och krydda ev. mer.

Jag brukar oftast inte koka mina lasagneplattor med du kan göra det om du vill.

Pressa ur vätskan från mozarellabollen och skiva den sedan i 5-6 st skivor. Har du inte färdigskriven ost så kan du riva den också, jag rev ner gouda men den kan du byta ut till annan valfri ost.

Dags för montering. Ta fram en ugnsform, gärna en lite rymligare så att lasagnen inte bubblar över i ugnen, jag brukar alltid ha ett bakplåtspapper som skyddar ugnen från att bli nedstänkt. Varva nu alla element, börja med béchamelsås, plattor, färs, bécahmelsås, riven ost och fortsätt tills du får slut på allting, jag hade 3st plattor på toppen och 4st i de första lagren, totalt 4 lager.

Toppa med mozarellaskivorna, riven ost och chiliflingor. Grädda i ugnen på 225grader i ca. 30minuter eller tills osten får en gyllene färg.
Under tiden kan du förbereda en god sallad om du vill servera det till lasagnen.

Låt lasagnen svalna lite innan ni skär i den, då håller lagren bäst form, toppa med de skivade körsbärstomaterna och några färska basilikablad. Smaklig måltid.

FLER GODA RECEPT

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa