Sök

Pokébowl med teriyakikyckling

En vacker och väldigt god rätt med en bas av ris som du bygger ihop med vilka grönsaker/frukter du vill. Pokébowlen kommer ursprungligen från Hawaii och ordet poké betyder “att skära” på deras språk. Här har jag kombinerat den med japansk smaker, otroligt gott och mättande.

Ingredienser

Kycklingen

  • 3st Kycklingfileér
  • Teriyakisås (jag använde från märket SantaMaria)
  • 1tsk Lökpulver
  • 1tsk Vitlökspulver

Grönsakerna / frukterna

  • Edamamdebönor
  • Picklad rödlök (1-2-3-lag)
  • Mango
  • Gurka
  • Broccoli
  • Sjögrässallad (köpt fryst i en asiatisk butik)
  • Sesamfrön (svarta och/el. vita)
  • Jordnötter (naturella el. saltade)

Riset

  • Sushiris el. grötris el. avorioris
  • 1.5tsk Salt
  • 1dl Vinäger
  • 2msk Strösocker

Smaksatta majonnäser

  • 1dl Majonäs + 1tsk wasabi
  • 1dl Majonäs + 1tsk Srirachasås

Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och tillaga enl. instruktioner på förpackningen, glöm inte att salta. Jag använde mig utav grötris så det är inget krav att man ska använda sig utav sushiris. Låt riset svalna när det är färdigt. Blanda samman vinäger och socker tills sockret löses upp, häll blandningen över riset och blanda väl.

Strimla kycklingen och låt marineras i teriyakisåsen och kryddorna i minst 20 minuter innan stekning eller helst dagen innan. Lägg de sedan i en skål.

Blanda de olika majonnäserna och förvara i en spritspåse i kylskåpet under tiden du förbereder resterande moment.

Om du vill ha picklad lök till din bowl så kan du strimla löken och koka upp lagen, när lagen har svalnat så häller du den över löken.
Tärna alla dina grönsaker. Jag använda mig utav fryst mango då jag inte hittade någon mogen i affären. Bitarna var rätt stora så jag delade de i mindre bitar.
Om du har frysta edamamdebönor så kan du lägga de i vatten och sedan “poppa” ut dem från själva skalet. Om du vill ha broccoli till din boll så kan du dela den i mindre buketter, behagliga nog att äta i en tugga.

Rosta sesamfröna och jordnötterna för mer smak, rosta de var för sig.

När du har förberett alla ingredienser till din bowl så är det dags för den roliga delen- att bygga den!
Ta fram din tallrik eller skål som du ska servera i. Börja med riset i botten och bygg succesivt upp bowlen, gärna vid sidan om varandra så att man ser alla element, toppa slutligen med dina majonnäser, sesamfröna och jordnötterna. Smaklig spis!

Tips!
Förbered alla element till rätten och låt dina gäster bygga upp sin bowl med det de vill.

FLER GODA RECEPT

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Fajitarulle

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster eller varför

Läs mer..

Maqlobe

Maqlobe är en fantastiskt god rätt från Mellanöstern som betyder upp och nervänd. Denna variant är gjord på kyckling men

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa