Att göra hemgjord sushi är inte alls så svårt som man kan tro. Det är roligt, lite pilligt, prisvärt och framför allt gott och du kan fylla de med precis vad du vill.
Hemma är det en stor favorit och vi brukar göra sushi vid födelsedagar eller vid andra speciella tillfällen såsom nyår.
Läs igenom ingredienslistan noggrant innan du går till affären så att du får med dig allt hem för att skapa en massa goda sushibitar.
Ingredienser (ca. 50 bitar)
- 4.5dl Sushiris eller avorioris
- 9dl Kallt vatten
- 1tsk Salt
- 2msk Strösocker
- 1dl Risvinäger eller äppelcidervinäger
Exempel på fyllning till Maki (rullarna)
- Gurka
- Paprika
- Avokado
- Morot
- Surimisticks
- Lax
Exempel på topping till Nigiri (kuddarna)
- Salmalax
- Räkor
- Avokado
- Surimisticks
- Färsk tonfisk
- Tofu
Exempel på smaksättning till alla bitar
- Japansk soya
- Wasabi
- Sriracha
- Srirachamayo
- Chilimayo
- Majonäs
- Pepparrotskräm
- Philadelphiaost (naturell el. smaksatt)
Exempel på tillbehör till alla bitar (de flesta tillbehören finns i svenska matbutiker, annars så hittar du de i asiatiska livs)
- Inlagd ingefära
- Wakame (sjögrässallad)
- Kimjaban (Torkade, rostade och kryddade sjögräsflakes)
- Rostade sesamfrön
- Salladslök
Tillbehör
- Noriark till makirullarna (och nigirikuddarna om du vill ha “ett band” runtomkring)
- Bambumatta som är inplastad för att arbeta lättare och undvika att riset klibbar sig fast
Gör såhär
Skölj riset noggrant tills du får bort all stärkelse. Lägg riset tillsammans med det kalla vattnet i en kastrull och låt det koka upp, sänk sedan till låg värme (jag hade den på 3:an av totalt 9) och låt riset bli tillagat. Häll sedan ut riset på ett stort fat och låt det svalna.
Koka upp socker, salt och vinäger tills sockerkristallerna har lösts upp. Häll vätskan över riset och blanda försiktigt, gärna med en blöt plastslev för att undvika att riset fastnar.
Under tiden som riset svalnar så kan du förbereda alla dina tillbehör. Skiva grönsakerna till makirullarna i stavar. Skiva upp fisken om du ska använda det till dina nigiri. Strimla salladslöken om du ska ha det som topping.
Börja med att göra dina makirullar genom att lägga ett noori-ark på bambumattan med den glansiga sidan neråt. Lägg på ett lagom tunt lager sushiris med fuktiga händer för att undvika att det fastnar, lämna ca. 1cm på toppen av nori-arket för att sen kunna försluta rullen ordentligt.
Fyll makin med dina tillbehör och börja rulla, hårt men försiktigt, fukta den sista centimetern av nori-arket med vatten och förslut makirullen. Skiva upp rullen i ca. 1cm tjocka rullar och lägg över de på ditt serveringsfat.
Nu gör vi nigiri. Ta en boll av ris och forma den till en rundad rektangel, pressa rätt hårt för en stabil nigiri, toppa den sedan med det du föredrar. Jag hade bl.a. surimi på mina nigiri och lindade sedan runt nori som jag hade klippt ut en remsa utav de stora arken.
Här kan du välja att servera din sushi som den är eller toppa den med valfri topping. Jag toppade mina med vanlig majonnäs, chilimajonäs, salladslök, sesamfrö och kimjaban. Servera gärna din sushi med soya, wasabi, picklade ingefära och sjögrässallad. Hoppas att det ska smaka.


