Sök

Biryani med kyckling

Biryani är den populära risrätten från mellanöstern, Pakistan och Indien. Den är fylld med goda smaker och garanterat bordets iögonfallande rätt. Jag har lagat den på Irakiskt vis tillsammans med kyckling, toppingen består av rostade mandlar och två sorters russin.

Biryani är väldigt mångsidig och kan serveras vegetarisk eller med ett valfritt protein såsom kyckling, räkor eller kött.

Ingredienser

  • 3st Kycklingfileér eller valfria kycklingdelar
  • 4dl Ris
  • 1st Gullök
  • 4msk Biryanikrydda (finns i orientaliska butiker)
  • 2st Hönsbuljonger
  • 1-2dl Ärtor, majs eller morötter (blanda valfritt)
  • 50g Smör
  • 1dl Mandlar, jordnötter eller cashewnötter
  • 1dl Russin (Gula och/eller bruna)

Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och låt det sedan ligga i rent vatten och svälla i minst 30 minuter.

Blötlägg russinen.

Koka kycklingen i vatten ihop med en lök, kanelstång och buljongtärningarna i 20-30 minuter eller tills köttet är genomkokt. Spara buljongen.

Koka kycklingen i vatten ihop med en lök, kanelstång och buljongtärningarna i 20-30 minuter eller tills dem är genomkokta. Lossa köttet från benen eller dra isär det till mindre delar om filé. Hetta upp lite smör i en stekpanna, lägg i kycklingköttet, krydda med ca. 1msk biryanikrydda och lite salt och stek lätt tills de får lite yta, lägg de åt sidan.

Du kan även skiva kycklingfiléer om du väljer dem och inte vill koka dem. Stek de då i matfett i några minuter, krydda med ca. 1msk biryanikrydda och lite salt.

Skala och finhacka gullöken, smält 50g smör i en rymlig gryta och fräs löken mjuk. Häll ner riset och blanda det med löken, häll över buljongen så att det räcker med ca. 1cm över risets topp. Låt riset få koka upp och sänk sedan till 4:an och låt tillagas, det tar ca. 20 minuter. När riset är tillagat så kan du vända ner kycklingköttet, blanda in det försiktigt.

Under tiden kan du skålla mandlar eller valfria nötter och dela de i mitten om du inte redan har de skalade och delade från affären. Rosta de lätt i en torr stekpanna, det går även att rosta de i lite smör eller margarin.

Sila bort vätska från russinen och rosta de lätt i några minuter, ha koll på dem då de lätt kan brännas vid.

Smörstek valfria grönsaker för sig tillsammans med 1 tesked biryanikrydda och lägg de åt sidan.

Ta fram ett rymligt serveringsfat. Häll upp riset, valfria grönsaker, russin och till sist nötter.

Du kan även blada ihopa alla delar istället för att toppa med allting på samma sätt som jag har gjort.

Servera gärna biryanin med naturell youghurt.

FLER GODA RECEPT

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Kycklingfajita

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster och perfekt

Läs mer..

Fajitarulle

Otroligt gott och inte alls tidskrävande. Fajita är ett utmärkt exempel att tillaga när du får oväntade gäster eller varför

Läs mer..

Maqlobe

Maqlobe är en fantastiskt god rätt från Mellanöstern som betyder upp och nervänd. Denna variant är gjord på kyckling men

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa