Biryani är den populära risrätten från mellanöstern, Pakistan och Indien. Den är full med goda smaker och garanterat bordets iögonfallande rätt. Jag har lagat den på Irakiskt vis tillsammans med kyckling, toppingen består av rostade mandlar och två sorters russin. Biryani är väldigt mångsidig och kan serveras med valfritt protein såsom kyckling, räkor eller kött och den går även att laga den helt vegetarisk.
Ingredienser
- 3st Kycklingfileér
- 4dl Ris
- 1st Gullök
- 2msk Biryanikrydda (finns i orientaliska butiker)
- 2st Hönsbuljonger
- 1.5dl Ärtor
- 1.5dl Majs
- 50g Smör
- 1dl Mandlar
- 1dl Russin (Gula och bruna)
Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och låt det sedan ligga i rent vatten och svälla i minst 30 minuter.
Blötlägg russinen.
Smält 50g smör i en rymlig gryta. Skala och finhacka gullöken tills den blir glansig, krydda med biryanikrydda, smula ner buljongtärningarna och rör om i några minuter. Häll ner riset och blanda det med löken och kryddorna. Låt kok upp och sänk sedan till 4:an och låt tillagas, det tar ca. 20 minuter.
Skiva kycklingfiléerna i lagom stora skivor och stek de i 2 matskedar biryanikrydda och lägg åt sidan.
Under tiden kan du skålla mandlar och dela de i mitten om du inte redan har de skalade och delade från affären. Rosta de sedan lätt i en torr stekpanna, det går även att rosta de i lite smör eller margarin. Sila bort vätska från russinen och rosta de lätt i några minuter, ha koll på dem då de lätt kan brännas vid.
Smörstek majsen för sig och ärtorna för sig tillsammans med 1 tesked biryanikrydda.
Ta fram ett rymligt serveringsfat. Häll över riset, toppa med kycklingen, majsen, ärtorna, russinen och till sist mandlarna. Man kan även blada ihopa alla delar istället för att toppa med allting på samma sätt som jag har gjort.
Servera gärna biryanin med naturell youghurt.
