Sök

Biryani med lamm

Biryani är den populära risrätten från mellanöstern, Pakistan och Indien. Den är full med goda smaker och garanterat bordets iögonfallande rätt. Jag har lagat den på Irakiskt vis med lamm, toppingen består av rostade mandlar och två sorters russin. Biryani är väldigt mångsidig och kan serveras med valfritt protein såsom kyckling, räkor eller kött och den går även att laga den helt vegetarisk.

Ingredienser

  • 1kg Grytbitar från lamm (helst med ben för mer smak)
  • 4dl Ris
  • 4st Lagerblad
  • 1st Kanelstång
  • 2st Gullökar
  • 2msk Biryanikrydda (finns i orientaliska butiker)
  • 2st Köttbuljonger
  • 1tsk Gurkmeja
  • 2x50g Smör
  • 0.5dl Mandlar
  • 1dl Russin (Gula och bruna)

Tillbehör

Sallad

  • Isberg eller romansallad
  • Gurka
  • Tomater
  • Paprika
  • Färsk mynta
  • Olivolja
  • Vinäger
  • Salt

Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och låt det sedan ligga rent vatten och svälla i minst 30 minuter.

Blötlägg russinen.

Smält smöret (50g) i en rymlig gryta och stek köttet runtomkring tills det får en lättare stekyta. Skala en gullök och dela den grovt och lägg ner den tillsammans med buljong, lagerblad och kanelstång, täck köttet med vatten och låt sedan koka tills det blir mjukt vilket tar ca 1-1.5 timmar men först låter du köttet koka upp för att skumma av. När köttet känns färdigt så kan du plocka ut det och sila vätskan, spara den då den ska användas till riset.

I samma gryta som köttet kokat i smälter du resterande 50g smör. Skala och finhacka den sista gullöken tills den blir glansig, krydda med biryanikrydda och gurkmeja och rör om i några minuter. Häll ner riset och blanda det med löken och kryddorna, lägg även ner köttet och täck med ca. 1cm med buljongvattnet som du silade tidigare. Låt kok upp och sänk sedan till 4:an och låt tillagas, det tar ca. 20 minuter.

Under tiden kan du skålla mandlar och dela de i mindre bitar på längden om du inte redan har de skalade och delade från affären. Rosta de sedan lätt i en torr stekpanna, det går även att rosta de i lite smör eller margarin. Sila bort vätska från russinen och rosta de lätt i några minuter, ha koll på dem då de lätt kan brännas vid.

Förbered även salladen. Skölj och dela alla grönsaker i lagom stora bitar. Blanda samman olivolja, vinäger och salt och blanda sedan ihop med grönsakerna.

När riset är färdigt så häller du upp det på ett stort och rymligt fat, toppa med mandlar och russin. Servera lammbiryanin med salladen.
Smaklig måltid!

FLER GODA RECEPT

Köttshawerma

Shawerma är en slags kebab med mycket smak av fantastiska kryddor. Servera den i pita, libabröd eller med pommes och

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa
Rulla till toppen