Sök

Ostgifflar

Dessa ostgifflar är så goda och älskade av alla. Servera de på buffébordet eller ta med de ut på picknicken. De underbart mjuka och luftiga även dagen efter, blir det några över så går det utmärkt att frysa in dem.

Ingredienser (12st)

Degen

  • Ca. 6dl Vetemjöl
  • 2tsk Torrjäst el. 25g färsk Jäst
  • 2.5dl Ljummet vatten
  • 2msk Matolja
  • 1tsk Strösocker
  • 1tsk Salt

Ostfyllning

  • 2dl Valfri gulost
  • 1dl Fetaost
  • 1msk Finhackad persilja
  • 0.5st Ägg
  • Salt

Pensling

  • 1st Ägg
  • 1tsk Vatten
  • 1krm Salt

Gör såhär
Ta fram en bunke och lägg i jästen. Häll över vattnet och rör om tills jästen har blivit upplöst.

Häll ner och blanda med olja, socker och lite mjöl åt gången. När degen har börjat ta form så häller du i saltet. Knåda degen i några minuter tills den blivit elastisk, låt den gärna bli mjuk än för hård. Du ska kunna ta på degen utan att dina fingrar klibbar sig fast.

Låt degen jäsa till dubbel storlek i ungefär 30 minuter.

Gör under tiden fyllningen. Blanda ner ingredienserna i en bunke, smaka av med salt. Om ostarna du använder innehåller mycket salt så behöver du inte salta.

Ägget vispar du upp och använder hälften av, det binder ihop ostarna och jag upplever att det minimerar risken för ostfyllningen att flyta ut under gräddningen.

Kavla ut degen till en stor cirkel och dela den i så många trianglar du vill ha, mängden beror på hur stora/små du vill ha gifflarna. Jag fick ut 12st.

Om du vill ha en snygg finish på gifflarna så kan du göra två jack i degen så som bilden nedan visar. Fördela sedan ut ostfyllningen på varje triangel, ungefär en matsked, förslut fyllningen på sidorna och rulla sedan försiktigt ihop till gifflar.

Lägg gifflarna med skarven nedåt på ett bakplåtspapper på en plåt och täck dem med en kökshandduk. Låt de jäsa i ungefär 15 minuter.

Starta ugnen på 250° under tiden som gifflarna jäser.

Ta fram en liten skål. Knäck i ägget för penslingen och blanda ihopa det med lite vatten och salt. Detta ger en jämnare pensling och det blir inga äggklumpar vid gräddningen.

Pensla ostgifflarna med ägg och strö över med önskad mängd sesamfrön, jag använde svarta och vita sesamfrön. Ogillar man sesamfrön så går det att utesluta dem.

Grädda ostgifflarna i mitten av ugnen i 10-15 minuter eller tills gifflarna blir gyllene. Ta ut dem och låt svalna en aning innan de serveras. Hoppas att det ska smaka.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa