Sök

Mamoul- Fyllda arabiska småkakor

Småkakor från Mellanöstern som äts mest under högtider, såsom ramadan. Man kan fylla dem med dadlar, pistage eller valnötter. Det är rätt pilligt och tidskrävande att göra dessa godsaker men det är så värt det! Normalt så görs mamoul på mannagryn men jag har gjort dem på enbart vetemjöl. Underbart gott!

Ingredienser

Deg

 • 1kg Vetemjöl special
 • 500g Samne (animaliskt fett)
 • 200g Strösocker
 • 200g Kallt vatten
 • 1dl Sockerlag

Fyllning 1

 • 250g Pistagenötter (el. Valnötter)
 • 2msk Samne (animaliskt fett)
 • 2msk Sockerlag
 • 1msk Ros, Blom eller Apelsinblosvatten (valfritt)

Fyllning 2

 • 500g Dadelmassa
 • 2msk Sockerlag
 • 1msk Samne (animaliskt fett)
 • 1msk Ros, Blom eller Apelsinblosvatten (valfritt)

Sockerlag

 • 6dl Strösocker
 • 3dl vatten
 • 1tsk citronjuice
 • 1msk Ros, blom el. apelsinblomsvatten (valfritt)

Gör såhär
Gör en sockerlag och låt den svalna om du inte redan har en redo.
Häll socker och vatten i en kastrull och låt koka upp till sockerkristallerna har smält. Sänk värmen och pressa i citronjuicen och låt småkoka i ca. 5 minuter tills sirapen går ihop. Vill du smaksätta din sirap så gör det nu och rör om. Låt sirapen svalna i rumstemperatur innan användning.

Börja nu med degen.
Sikta ner mjölet i en rymlig bunke och bland ihop det med fettet till en jämn deg, täck den med plastfolie och låt den vila i kylskåpet i 2 timmar.
Blanda ihop socker, sockerlag och vatten tills sockerkristallerna lösts upp någorlunda och häll det sedan över degen, vänd försiktigt in den i degen med händerna. Låt degen vila i kylskåpet i minst 30 minuter.

Förbered fyllningarna
Mixa nötterna fint och börja att blanda ihop ingredienserna till nötblandningarna och blanda till en jämn massa.
Arbeta in smöret i dadelmassan tills den blir mjuk och smidig. Förbered de gärna genom att göra bollar av dem så att allting är förberett under arbetets gång. Då är det bara att ta en boll o fylla degen som sedan försluts. Lägg dem sedan i valfri form. Tänk på att han en form till var och en av fyllningarna så att man vet vad som finns inuti kakorna efter gräddningen.

Börja att göra kakorna.
När man börjar att använda degen så rekommenderas att man tar ut lite åt gången så att degen inte blir varm i rumsvärmen. Den blir då svårarbetad och smälter lättare i handflatorna. Ta ut en lagom stor deg, rulla och knåda den lätt i lite vetemjöl och forma till lika stora bollar. Gör ett hål i bollarna och fyll de med valfri fyllning, förslut försiktigt och dekorera de med en gaffel eller lägg de i träformen och tryck varsamt.

Träformarna hittar man i arabiska livsmedelsbutiker om man har tur. Pudra dem lätt med vetemjöl så att kakan inte fastnar i formen. Banka lätt ut kakan ur formen och ställ på en plåt med bakplåtspapper.

Grädda kakorna i mitten av en förvärmd ugn på 250° tills de blir gyllene i ca. 10-15 minuter, vänd på plåten ungefär halvvägs så att färgen blir jämt fördelad. Kakorna med nötblandning ska alltid vara lätt gyllene medan de med dadelfyllning ska vara en aning mörkare.

Låt mamoulkakorna vila på plåten tills de svalnar då det finns en risk att de fallerar om man tar upp de direkt efter gräddning när de fortfarande är varma och mjuka. Pudra dem generöst med florsocker. De kakorna med dadlar brukar man normalt inte pudra med florsocker men det har jag gjort.

Förvara mamoulkakorna i en lufttät burk för längre hållbarhet. De håller då i ca. 2 veckor eller i 3 månader i frysen.

FLER GODA RECEPT

Ugnspannkaka

Ugnspannkaka till frukost, lunch, middag eller som fika. Ett utmärkt alternativ som passar både stora och små. Toppa valfritt och

Läs mer..

Proteinbagels

Galet lättbakade proteinbagels på endast 3 ingredienser! Baka dem och servera till frukost, brunch eller kvällsgott med valfritt innehåll.

Läs mer..

Havretortillas

Busenkla och glutenfria tortillas på havregryn. Använd de precis som du använder tortillas, till röror eller annat gott.

Läs mer..

Musakhanrullar

Lättgjorda musakhanrullar som består av bl.a. kyckling, sumak, olivolja och pinjenötter som omsluts av antingen ett tunnbröd eller vårrulleark. Otroligt

Läs mer..

Vitlöksbröd

Det virala vitlöksbrödet. Gör det hemma och du kommer aldrig mer att köpa färdigt vitlöksbröd, det är SÅ mycket godare.

Läs mer..

Rezz bhalib

Denna rispuddingen från Syrien är väldigt enkel att göra och makalöst god. Toppa den med valfria nötter och sen är

Läs mer..

Rashta bhalib

Denna libanesiska mjölkpuddingen med vermicelli är makalöst god och väldigt enkel att göra. Toppa den med valfria nötter och sen

Läs mer..
Inga fler inlägg att visa