Detta ris tillagas ofta i de libanesiska hushållen till alla sorters grytor. Vanligt vitt ris med vermicelli som ger den vackra färgen, en variation från det simpla vita riset och med en hint av kardemumma.
Ingredienser
- 3dl Ris
- 1dl Krossad vermicelli el. 3st vermicelliknyten
- 1msk Salt
- 1tsk Malen kardemumma
- 50g Smör/margarin
- Vatten
Gör såhär
Skölj bort stärkelsen från riset och låt sedan ligga och svälla i minst 30 minuter.
Smält smöret i en rymlig gryta och krossa i vermicellin, har du färdigkrossad så häller du bara ner dem, salta och krydda med kardemumma. Stek vermicellin gyllen och håll ett öga på dem hela tiden och gå inte ifrån då det går snabbt när de väl börjar få färg.
När vermicellin fått färg så dra bort grytan från värmen, silar bort vattnet från riset och häller ner det tillsammans med vermicellin, rör om några gånger tills det är fint fördelat. Koka upp vatten och häll över riset så att det täcker med en centimeter. Låt koka upp och sänk sedan värmen till 3:an och låt riset tillagas.
Servera riset med valfri gryta, jag brukar även äta riset som det är tillsammans med naturell youghurt.
